Internationale dag van de vrijwilliger

International Volunteer Day (IVD) (oorspronkelijk en nog steeds bekend als Internationale Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling) (5 december) is een internationale viering die sinds 1985 door de Verenigde Naties is genoemd. Het biedt vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers de mogelijkheid hun bijdragen zichtbaar – op lokaal, nationaal en internationaal niveau – aan de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG’s).

Een schoolmeisje presenteert een gravure ter ere van de Internationale Vrijwilligersdag aan een van de VN-vrijwilligers.
De Internationale Vrijwilligersdag wordt gekenmerkt door vele niet-gouvernementele organisaties, waaronder het Rode Kruis, verkenners en anderen. Het is ook gemarkeerd en ondersteund door United Nations Volunteers.

Behalve het mobiliseren van duizenden vrijwilligers per jaar, werkt het United Nations Volunteers (UNV) -programma nauw samen met partners en regeringen om nationale vrijwilligersprogramma’s op te zetten om structuren te creëren die lokaal vrijwilligerswerk in landen ondersteunen. Via de online vrijwilligerswerkdienst kunnen vrijwilligers actie ondernemen voor duurzame menselijke ontwikkeling door de activiteiten van ontwikkelingsorganisaties via internet te ondersteunen.

De focus van IVD 2014 is niet alleen het vieren van vrijwilligerswerk in al zijn facetten – maar ook een speciaal eerbetoon aan de deelname van mensen aan het verschil, lokaal, nationaal en wereldwijd. IVD 2014 benadrukt de bijdrage van vrijwilligers aan het betrekken van mensen uit de basis bij besluitvormingsprocessen, uiteindelijk creërend ruimte voor participatie die leidt tot: sterker bestuur, sociale cohesie, vrede, liefde en duurzame ontwikkeling.