Leo Clubs België

Home » Leo Clubs België

leo_groot (1)

Leo Clubs België
Vriendschap voor een betere samenleving!

Leo’s zijn in de eerste plaats vrienden; het zijn jonge mensen tussen 18 en 33 jaar die zich verenigen in Leo clubs over gans België om zich samen te engageren voor het goede doel. Dit is hetgeen wat ze verbindt: Zich belangeloos inzetten voor de maatschappij door een combinatie van vrijwilligerswerk en het verstrekken van financiën ter realisatie van lokale sociale projecten.

Elke Leo Club is verantwoordelijk voor het organiseren van verschillende activiteiten: Fundraisers ter ophaling van fondsen, sociale activiteiten met hun doelgroepen, en maandelijkse vergaderingen en teambuilding activiteiten. Elke club heeft daarom een bestuur dat bestaat uit een Voorzitter, een Vice-Voorzitter, een Penningmeester, een Secretaris en een Past-Voorzitter. Elke club is vrij haar/zijn eigen identeit te bepalen door middel van een eigen fanion en een huishoudelijk reglement; dit steeds in lijn met de nationale statuten van Leo Clubs België.

Elke jongere die zich wil inzetten voor de maatschappij in een vriendschappelijk kader kan lid worden van een Leo Club. Vooraleer toe te treden, dient het kandidaat-lid in een proefperiode van 6 maanden tot één jaar haar sociaal engagement te tonen en de tijd te nemen zich in haar/zijn club thuis te voelen. Finaal belissen de beide partijen om het lidmaatschap al dan niet aan te gaan. Bij introductie wordt het nieuwe lid dan officieel een Leo-pin opgespeld die symbool staat voor de trotse vertegenwoordiging van onze leo waarden en motto.

Leo Clubs België is een dochterorganisatie van Lions Clubs International. Beide organisaties hebben steeds hetzelfde doel voor ogen, nl. het dienen van lokale en internationale gemeenschappen.  In België zijn Leo Clubs vertegenwoordigd in de vier Lions districten: Een vijftiental in District A (West- en Oost Vlaanderen), een 10-tal in District B (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant), een 5-tal in District D (Luik, Namen, Henegouwen, Luxemburg) en momenteel 1 club in District C (Brussels Gewest, Waals-Brabant). In het werkjaar 2016-2017 zullen minstens vier nieuwe clubs worden opgericht. Meestal heeft elk district een districtsbestuur, die samen het Nationale comité vormen. Het multiple district 112 Belgium maakt deel uit van een internationaal netwerk van meer dan 170,000 Leo’s verspreid over 38 multiple Leo districten in 143 landen wereldwijd, en telt in 2017 meer dan 400 effectieve leden.