Historiek

Met elke voltooide actie en elke persoon die wordt geholpen, maken we geschiedenis. We bestaan al meer dan 100 jaar, maar onze geschiedenis is nog steeds in opbouw. En we willen het niet anders. Ze is geschreven door liefdadige handen, door schoppen die in de grond graven en door verbeterde levens en gemeenschappen in meer dan 200 landen en geografische gebieden.

1917: Het begin van de Lions Clubs International.
Als reactie op de sociale problemen die door de Eerste Wereldoorlog en de snelle industrialisatie ontstonden, nodigde Melvin Jones, een zakenman uit Chicago, leden van business clubs uit de hele Verenigde Staten uit om samen de Association of Lions Clubs op te richten.

1920: Internationalisering
Lions International krijgt een internationale dimensie met de oprichting van de Lions Border Cities Club in Windsor, Canada. De Lions zijn actief in 23 staten in de Verenigde Staten en hebben 6.400 leden.

1925: Ridders van de blinden
Helen Keller richt zich tot de deelnemers aan de Lions Clubs International Convention in Ohio, USA. Ze daagt de Lions uit om “ridders van de blinden te worden in de kruistocht tegen de duisternis”. “Dit is het begin van een niet aflatende toewijding aan projecten rond het zicht.

1945: De Naties verenigen
Lions en vertegenwoordigers van 46 landen komen bijeen om deel te nemen aan de ontwikkeling van de NGO-afdeling van de Verenigde Naties (VN), waarbij de nadruk wordt gelegd op de inzet van Lions International voor “een zekere en duurzame vrede in de wereld”. “De Lions werken nog altijd samen met de VN.

1957: Oprichting van het Leo-programma
Het Leo-programma is ontwikkeld om jongeren over de hele wereld kansen te bieden om zich persoonlijk te ontwikkelen door middel van vrijwilligerswerk. Vandaag zijn er meer dan 175.000 Leos in 7.000 Leos-clubs verspreid over meer dan 140 landen.

1968: Oprichting van onze Stichting
Lions Clubs International Foundation werd opgericht om “de inspanningen van Lions-clubs en hun partners te ondersteunen bij het helpen van lokale en internationale gemeenschappen, hoop te brengen en levens te verbeteren door middel van subsidies en humanitaire projecten».

1990: Lancering van SightFirst
Lions lanceert een wereldwijde fondsenwervingscampagne om het zicht te herstellen en blindheid te voorkomen. Deze inspanning zamelt meer dan 346 miljoen USD in, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor SightFirst II in 2005 die erin slaagt om een extra 205 miljoen USD voor dit goede doel op te halen.

2017: De Lions zijn 100 jaar oud…
Een eeuw van dienstbaarheid aan lokale gemeenschappen en over de hele wereld wordt gevierd op de Lions Clubs International Centennial Convention in Chicago, de stad waar het allemaal begon.

En dit is nog maar het begin.